Nowa membrana ułatwi produkcję wody

31 lipca 2008, 10:39

Jednym ze sposobów na rozwiązanie problemu dostępu do wody pitnej jest odsalanie wód morskich. Na całym świecie działa ponad 7000 instalacji przystosowujących taką wodę do picia. Problem jednak w tym, że membrany oddzielające sól od wody ulegają zniszczeniu w obecności chloru.



Niezdrowe rozprasza bardziej

27 października 2017, 12:58

Zdjęcia śmieciowego jedzenia rozpraszają 2-krotnie bardziej niż fotografie zdrowych produktów. Badania zespołu z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa potwierdzają więc, że rzeczywiście najlepiej nie robić zakupów, będąc głodnym.


Jaka dziś pogoda dla komórek?

11 października 2012, 10:49

Gdy jest gorąco, wilgotno, zimno albo pada, wzrasta długość połączeń telefonicznych, ale ludzie kontaktują się z mniejszą liczbą osób, najczęściej z bliskimi przyjaciółmi i rodziną.


Złudzenie gumowej ręki

29 sierpnia 2008, 08:24

Złudzenie gumowej ręki to nie tylko kwestia psychiki, ale i jak najbardziej realnych odczuć fizycznych. Dzięki odkryciom naukowców z Oksfordu może uda się lepiej zrozumieć stany związane z zaburzonym postrzeganiem siebie czy tego, co przynależy do własnego ciała, np. autyzm, zaburzenia odżywiania, schizofrenię lub funkcjonowanie po udarze (PNAS).


Bakterie wykorzystują ameby jako konie trojańskie

14 listopada 2017, 14:20

Campylobacter jejuni, bakterie, które są jedną z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych w Europie i USA, mogą się namnażać i rozprzestrzeniać, wykorzystując ameby jako konia trojańskiego.


Bardzo stare supernowe

2 listopada 2012, 13:17

Międzynarodowy zespół astronomów zaobserwował najodleglejsze ze znanych bardzo jasnych supernowych. Pojawiły się one wkrótce po Wielkim Wybuchu. Obiekty są niezwykle jasne i niezwykle powoli przygasają


Nie ma to jak Honda po Armanim

22 września 2008, 09:45

Konsument z większą wiedzą na temat pewnego rodzaju produktów bardziej je ceni, gdy przed spotem, w którym się one pojawiają, obejrzy reklamę kojarzoną z bogactwem (Journal of Consumer Research).


Migdały, gorzka czekolada i kakao - doskonałe trio na obniżenie złego cholesterolu

5 grudnia 2017, 06:12

Codzienne jedzenie migdałów - samych bądź w zestawie z gorzką czekoladą i kakao - może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.


Znikająca wyspa

23 listopada 2012, 09:56

Australijscy naukowcy poinformowali, że wyspa, która jest zaznaczona na wielu mapach, w tym na Google Maps i Google Earth, nie istnieje. Uczeni z University of Sydney postanowili sprawdzić kawałek lądu oznaczony na Google Maps jako Sandy Island


Otyłe wiedzą lepiej

7 października 2008, 09:39

Podobnie jak mężczyźni z tą samą przypadłością, otyłe kobiety często nie potrafią prawidłowo określić, ile kalorii zawierał posiłek czy przekąska, są jednak lepsze od swoich koleżanek z nadwagą i prawidłową masą ciała w ocenie nasilenia własnej aktywności fizycznej.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy